We willen kinderen en jongeren helpen op te groeien tot gelukkige en tevreden mensen. Daarbij spelen scholen en voorzieningen een belangrijke rol. Juist nu, met de gevolgen van de maatregelen ter bestrijding van de covid-19 pandemie, is er extra aandacht nodig voor de jeugd. Leerachterstanden moeten ingehaald worden, sociale verbanden moeten hersteld worden en de voorzieningen voor de jeugd moeten terug op peil worden gebracht.
Voor ouderen is Schouwen-Duiveland een aantrekkelijke woonomgeving. We investeren in goede zorg, zodat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen, bewegen en sociaal functioneren.
Een gezonde leefstijl is belangrijk voor alle generaties, daarom ondersteunen we het gezondheidsprogramma Schouwen-Duiveland Vitaal. Zo wordt met behulp van scholen, verenigingen en bedrijven gewerkt aan een gezonde leefstijl in de directe leefomgeving.
We staan voor een gelukkige en gezonde jeugd:
- De gemeente zorgt voor goed en klimaatvriendelijk onderhoud van de schoolgebouwen.
- De gemeente investeert waar nodig in duurzame nieuwbouw van schoolgebouwen.
- Middelbare scholieren kunnen naar school op het eiland, daarom zorgt de gemeente ervoor dat het Pieter Zeeman Lyceum hier blijft.
- Het voortgezet onderwijs op het eiland wordt geholpen om de koppeling te maken met het HBO en Universiteiten.
- Kinderopvang van 0-4 jaar is voor iedereen binnen handbereik en betaalbaar.
- We maken jongeren weerbaar door cyberpesten aan te pakken en te helpen met weerbaarheidstrainingen.
- De wachttijden in de jeugdzorg moeten korter, daarom wordt er gewerkt aan een betere coördinatie en regionale samenwerking in de jeugdzorg.
- Er wordt goede voorlichting gegeven over het gebruik van drugs en alcohol, daarbij zetten we in op preventie.
- Er wordt goede sexuele voorlichting gegeven aan de jongeren op het eiland.
- Alle kinderen op het eiland moeten kunnen zwemmen, daarom wordt schoolzwemmen gratis.
- Kinderen groeien op in een groene en gezonde omgeving, daarom investeren we in groene schoolpleinen en moestuinen op school.
- De gemeente werkt aan gezonde voedingspatronen van kinderen door gezonde voeding aan te bieden in schoolkantines, ervoor te zorgen dat elk kind een gezonde maaltijd heeft en het kookworkshops aan kinderen te geven.
- Met het oprichten van een Walhallab wordt de relatie tussen onderwijs en praktijk wordt versterkt. Zo kunnen kinderen die uitvallen alsnog hun talent ontwikkelen op basis van interesses.
- Bij het Living Lab betrekt men zowel het voortgezet als het hoger onderwijs.
- In de zomervakanties komt er een programma voor kinderen waarmee ingezet wordt op beweging, gezonde voeding en natuur.
- Binnen de steden en dorpen is er meer ruimte voor de jeugd om te spelen, te fietsen, te kletsen en te wandelen. Autoverkeer en parkeren wordt beperkt.
- Jongeren beslissen mee over zaken die hun aangaan.
We staan voor een gezonde en fijne leefomgeving voor ouderen:
- Met een niet-bureaucratische aanpak wordt er zorg op maat geleverd, waarbij de persoon centraal staat.
- Er wordt goede ondersteuning geboden aan mantelzorgers. Met dagopvang en respijtzorg worden zij ontlast. Ook krijgen mantelzorg praktische en emotionele hulp, zoals bijvoorbeeld training over de omgang met dementie of het in contact brengen met lotgenoten.
- Er zijn plekken en praathuisjes waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten.
- Er zijn plekken waar ouderen samen kunnen sporten.
- Ouderen worden geholpen met gebruik van internet en andere digitale middelen.
We staan voor een fijn bewoonbaar eiland voor toekomstige generaties:
- De gemeente werkt vanuit het 7 generaties principe, waarbij er bij besluitvorming rekening gehouden wordt met de gevolgen voor de komende generaties.