Op woensdag 25 juni a.s. 19.30 uur is er een politieke café in de Stadskamer van de Zeeuwse Hemel Melkmarkt 2 Zierikzee. Het politiek café is voor alle belangstellenden toegankelijk ook voor niet-leden of leden van andere politieke partijen. 

Gezond, betaalbaar en duurzaam geproduceerd voedsel is in ieders belang. Dit is een politiek relevant onderwerp op het eiland vanwege het grote belang van landbouw en visserij als belangrijke sector op Schouwen-Duiveland. Er zijn meer dan 200 boerenbedrijven, 60% van het landoppervlak is in gebruik voor landbouw. Meer en meer boeren stappen over op nieuwe vormen van landbouw, niet alleen als wijnboerderij maar ook biologische veeteelt en akkerbouw, teelt van gewassen voor duurzame huizenbouw e.d., en teelt in coöperaties met actieve leden die meewerken aan de teelt van hun eigen voedsel. En niet te vergeten, er is ook een belangrijke sector in de productie van voedsel uit zee: vooral mosselen, oesters en zeewier.

In de Strategische Visie Schouwen Duiveland 2040 zet het gemeentelijk beleid in ..”op een brede diversiteit aan veerkrachtige agrarische bedrijven gericht op…

  • Gespecialiseerde bedrijven die met precisielandbouw en schaalvergroting een hoge voedselproductie leveren
  • Regeneratieve bedrijven die voedselproductie combineren met natuurbeheer en versterking van de biodiversiteit
  • Multifunctionele bedrijven die landbouw combineren met toerisme, educatie en landschap 

Dit vereist antwoord op de vraag hoe een weerbaar en divers landbouwsysteem wordt ontwikkeld dat klimaatbestendig is en waarbij verschillende landbouwsystemen elkaar versterken?

De strategische visie kan worden gezien als een breed verhaal, als een basis voor een discussie over keuzes en prioriteiten. Wat is er nodig voor duurzaam geproduceerd gezond voedsel: grootschalige high-tech bedrijven voor een internationale markt, of toch liever biologische productie die én economisch haalbaar is én gezond voedsel voor de regio oplevert ? Waar mogelijk gecombineerd met natuurbeheer en ecotoerisme? Wat zijn perspectieven voor de akkerbouw van biobased bouwmaterialen? En hoe moeten de uitdagingen waar de landbouw voor staat worden aangepakt: de effecten van gewasbescherming voor de gezondheid, en klimaateffecten als verzilting door periodieke droogte en zeespiegelstijging ? Wat betekent de landbouwtransitie voor inkomens, werkgelegenheid en sociale structuren op het platteland?

Dit zijn discussiepunten met als achterliggende vraag: hoe kan de gemeente oplossingen bieden c.q. bevorderen? 

Om daarop in te gaan willen we leren van de praktijk op het eiland, van :   

  • Jan de Koeijer en Niels Heining, Brouwershaven, over de transitie van klassieke naar biologische akkerbouw
  • Kees van Westen, akkerbouwer, voorzitter Agrarisch Schouwen Duiveland, o.m. over klimaat adaptatie in de landbouw
  • Menno Bijmolt over de aanpak van de coöperatie Kloetse Velden, Zierikzee
  • Kees Poortvliet, Wethouder Landbouw en Visserij: aanpak vanuit de gemeente 

Onder leiding van Marjan Glas gaan we de discussie aan met:
= Sprekers

= Fractieleiders GroenLinks en PvdA in de gemeenteraad Ruud van de Laar en Corina van der Vliet. 

= Deelnemers uit de zaal

Graag aanmelden op: groenlinkspvdasd@gmail.com