Vernieuwen of behouden

Colunm Marten Wiersma “GroenLinks is een partij die vernieuwing wil. Het moet immers groener en socialer. Lang, heel lang stonden we met onze pleidooien voor integrale duurzaamheid aan de zijlijn, soms in de woestijn te roepen. Vergroening was toen nog iets ‘terzijde’. Maar wie nu kranten leest, interntefora volgt en op het gedrag van veel ondernemingen let ziet iets opmerkelijks.

 

Duurzaamheid is niet meer iets van ‘terzijde’, het is ‘ter zake’geworden. Inderdaad, net wat u zegt, het is nog niet overal, en één zwaluw maakt nog geen zomer, maar wie de ING-rapportage leest over vergroening, en Bio Based Economy werkelijkheid ziet worden, kan toch lichtelijk optimistisch worden. Wat nu? Gaan nu anderen, economische partijen met onze ideeën op de loop? Worden onze geesteskinderen wel voldoende gekoesterd? Hoe gaan we om met deze vernieuwing? Het is spannend: met economische partijen, branches en bedrijven samen ideeën en ontwikkelingen in gang zetten naar duurzaamheid. Dat vraagt moed. Veel wordt nog niet geweten: hoe de inhoud eruit ziet, wat er morgen weer ontdekt en uitgevonden wordt, hoe de wetgeving de vernieuwing zal remmen of stimuleren, etc. etc.

GroenLinks zal als altijd de achterblijvers achter de broek moeten zitten. Vanzelfsprekend. Maar moeten we de voorlopers, ook als die uit onverwachte en ongedachte hoek komen, niet extra stimuleren? Om de door ons gewenste vernieuwing tot stand te brengen, moet er veel veranderen. En, zo sprak ooit een wijs SGP-Statenlid: ‘Voor verandering moet er veel hetzelfde blijven’. Dat is waar. En nu komt het erop aan om te bepalen wat moet blijven en wat vernieuwd moet worden. Een mooie zoektocht voor een ideeënpartij op zoek naar macht.”