We staan op het punt om binnen nu en 5…10…15 jaar de grens te overschrijden van 1.5. graden opwarming van de aarde. Deze opwarming veroorzaakt over de hele wereld nu al allerlei problemen waarbij de armste en minst kansrijke mensen over het algemeen het hardst getroffen worden.
Maar ook in Zeeland en op Schouwen-Duiveland merken we de gevolgen van de opwarming van de aarde met als gevolgen: afname biodiversiteit, verzilting van de aarde, droogte, hittegolven.
Tijdens de eerste helft van de betoging werd het nationale programma ten gehore gebracht. Om half drie trapte Barbara Oomen het eigen programma af met een gloedvol betoog over o.a. het belang van groen-stemmen. Daniel Stevens (10 jaar) riep op beter te luisteren naar de stem van de kinderen. Vos Broekema vroeg aandacht voor het probleem van plastic en vispluis en hoe hij dat met de Stichting Bende van het Strand aanpakt.
Met zijn verhaal verzorgde Vos, samen met een delegatie van het GL-bestuur aan de manifestatie, een Schouwse bijdrage aan het Klimaatalarm. Deelname van een GL-bestuurslid aan de organisatie completeerde de bijdrage vanuit Schouwen-Duiveland.
Om drie uur maakten de aanwezigen luidruchtig lawaai om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Kerkklokken werden geluid. Niet alleen in Middelburg maar ook in Zierikzee: de Gasthuiskerk luidde haar klokken op initiatief van de Vrijzinnige gemeente.
Maar met een klimaatalarm zijn we er natuurlijk nog niet! De (steun)fractie van GroenLinks zal dit punt hoog op de agenda houden; onder andere door aandacht te houden voor CO2 reductie en het verbeteren van de biodiversiteit door het ecoraster.