GroenLinks heeft in de raadsvergadering van 21 maart jongstleden succesvol een motie ingediend om verder vervuiling door ballonnen te voorkomen. Ballonnen zijn erg populair bij allerlei gelegenheden, maar zijn slecht zijn voor het milieu.

Restanten van ballonnen die opgelaten worden bij evenementen en festiviteiten komen terecht in zwerf- en drijfvuil. Ballonnen staan in de top vijf van zwerfvuil op de Nederlandse stranden. Uit herhaaldelijk onderzoek blijkt dat per honderd meter strand aan de Noordzeekust twaalf tot zestien ballonnen of restanten daarvan gevonden worden. Dit afval draagt bij aan de groeiende vervuiling van zeeën (plastic-soep). Onderzoek heeft aangetoond dat ballonnen die op ons eiland opgelaten worden zelfs tot op het strand van Normandië (Frankrijk) overlast veroorzaken. Deze restanten van ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren, en zorgen daardoor voor veel dierenleed door verstikking in linten of uithongering. Ook de zogenaamde biologisch-afbreekbare ballonnen  zijn geen oplossing, omdat ook dit materiaal niet afbreekt of pas na jaren is afgebroken.

In het huidige evenementenbeleid(2018)  geldt een verbod voor het oplaten van plastic ballonnen echter dit geldt niet voor festiviteiten waarvoor geen vergunning wordt verleend. In de motie wordt een verbod, in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om ballonnen op te laten opgenomen. Met een verbod in de APV bij zowel vergunde als niet vergunnings- verplichte evenementen zoals bijvoorbeeld groepsfestiviteiten, feestelijk openingen etc. geldt een verbod tot het oplaten van ballonnen.