De eerste rode pluim wordt uitgereikt

Rode Pluim uitgereikt

Op donderdag 23 januari is de Rode Pluim door raadslid Gerwi Temmink uitgereikt aan Marike de Jonge van de Kledingbank Zierikzee. De Rode Pluim is een initiatief van GroenLinks Schouwen Duiveland om aandacht te vestigen op personen op het eiland die een bijzondere bijdrage leveren op sociaal terrein. Het is, na uitsluitend groene pluimen, de eerste rode pluim die GroenLinks uitreikt.

Marike de Jonge, oprichtster van de kledingbank Zierikzee, helpt gezinnen en personen die in hele moeilijke financiële omstandigheden zitten. Marike maakt het voor hen mogelijk om zich ‘in het nieuw’ te steken. Daarnaast is Marike jaren actief geweest voor de voedselbank. Kortom Marike organiseert hulp waar mensen echt iets aan hebben.

Gerwi Temmink overhandigt de Rode Pluim namens de leden van GroenLinks uit respect voor de tomeloze inzet die Marike, samen met Nicorine toont om mensen in hele moeilijke omstandigheden te helpen.

Het is druk in de kleine, opgeruimde, voormalige woonkamer wanneer ik binnenstap. Een gezin, twee vrouwen en een man praten met elkaar en met Marike en Nicorine. Langs de wanden staan stellingen met aan de ene kant dozen met schoenen en wat klein huisraad, aan de andere kant speelgoed en boekjes. Op tafel liggen stapeltjes beddegoed.

Zodra ik Marike spreek over de Rode Pluim zegt ze: “Maar ik doe het niet alleen, hoor!; We doen het samen”. Marike is begonnen vanuit haar eigen huis, met kleding via vrienden, buren en kennissen. Haar eigen huis stond vol met in de woonkamer links jongenskleding, rechts meisjeskleding en in de gang dameskleding. Via haar vrijwilligerswerk bij de voedselbank kende ze mensen die echt behoefte hadden aan kleding.

Rechterhand Nicorine van der Linde is er vrij snel bijgekomen en samen met Marike sorteert zij de binnengekomen kleding en helpt de klanten op dinsdag en donderdag tussen 11:00 en 15:00 uur. Nicoline: “Er gaan heel wat uren inzitten: zaterdagen en avonden om de boel te sorteren, maar uren tellen we niet. We doen het graag.” Marike vindt het een verademing dat de Kledingpand nu in het pand zit, dat Zeeuwland ter beschikking heeft gesteld. “Helaas is het geen definitief onderkomen. Het pand gaat gesloopt worden.”

Marike legt uit dat vandaag mensen voor schoenen en beddegoed konden komen. De klantenkring heeft ze via een persoonlijk berichtje laten weten dat de schoenen uitgezocht zijn en van de opslag boven naar de ‘winkel’ beneden zijn gebracht. Klanten kunnen uitsluitend na verwijzing terecht bij de Kledingbank Zierikzee, in eerste instantie via de voedselbank, maar ook steeds meer via CJG, de Zuidhoek, Vluchtelingenwerk, Emergis, Schuldhulpverlening, Bewindvoering en via het maatschappelijk werk. De kledingbank helpt nu zo’n 40 huishoudens.

Marike vertelt dat de kleding gelukkig goed blijft binnen komen: Schouwen-Duiveland weet haar te vinden. Klanten die kleding nodig hebben, moeten een afspraak maken wanneer ze iets van kleding nodig hebben. Daarnaast stuurt Marike een bericht wanneer een bepaald soort kleding beschikbaar is. Dat werkt goed, dan kan ze voorraad goed aan de man brengen: nu schoenen, dan jassen, dan kinderkleding in bepaalde maten.

Het gezin gaat huiswaarts met een tas met beddegoed en wat speelgoed. De vrouwen zijn geslaagd op schoenen en laarzenjacht en gaan na een praatje op huis aan.